Tonoz Çatı Uygulamaları
Tonoz çatıların uygulama alanları oldukça geniÅŸtir. Konutların, villa ve apartmanların dışında bu tür çatılar ağırlıklı olarak kış bahçeleri, benzinlikler, yüzme havuzları, süpermarketler, galeriler ve stadyumlar gibi binalarda da kullanılır. Son yıllarda tonoz çatıların uygulanmasına olanak saÄŸlayan yazlık binalarda da kullanımlarına rastlıyoruz. Bunların dışında tonoz çatılar eÄŸlence ve tatil merkezlerinde de çok etkileyici ve şık bir görünüm sergileyebiliyorlar.
Özel kafes konstrüksiyona sahip olan tonoz çatıların imalatında ahÅŸap, beton ve metal gibi malzemeler kullanılıyor. Genel olarak, kaplama kısmı saydam bir malzemeden yapılır. Bu malzeme özel cam, polikarbonat veya benzeri ÅŸeffaf bir materyal olabilir. Bazı durumlarda kaplamada yaprak titanyum kaplama ya da ahÅŸap, galvaniz, bakır gibi saydam olmayan malzemeler de uygulanabilir.
Tonoz çatı uygulamaları standart tasarımlarla karşılaÅŸtırıldıklarında çok sayıda avantajları ortaya çıkıyor. Bu çatılar estetik açıdan gerçekten özgün ve inanılmaz güzel görünüme sahiptirler. Kemer veya kubbenin ÅŸekli böyle bir çatıyı rüzgâr ve kar birikimine karşı çok dirençli yapar, çatıda su veya kar birikimi oluÅŸmaz. Åžeffaf çatı kaplama malzemesi kullanılarak tesislerin çok deÄŸerli olan doÄŸal aydınlatma almaları saÄŸlanabilir. Teknik anlamda, bir tonoz çatı birden çok sorunu aynı anda ortadan kaldırabilir, örneÄŸin birkaç yapıyı kapsayacak ÅŸekilde tasarlanabilir ve tek bir yumuÅŸak bir geçiÅŸ yapılabilir.
Tonoz çatı uygulamaları ve montajı
Bu çatıların metal, beton ve ahÅŸaptan yapılmış kemerleri olan taşıyıcı kafes elemanları kavisli bir görünüme sahiptirler. Yüksek olmayan evlerde, ağır beton yapılar yerine metal ve ahÅŸap tavanların kullanımı uygun olur. Binalar büyük ölçekli olduÄŸunda beton kiriÅŸlerin ağırlığı hesaplanarak duvarlar ve binanın temeli özellikle çok güçlü yapılmalıdır.
Küçük bir alanı kapsayan polikarbonat kaplama tonoz çatılar da uygulanmaktadır. Bu çatıların özellikleri çeÅŸitli biçimlerde imalatına izin veriyor. Ayrıca ÅŸeffaf bir kaplama sayesinde ışığın yansıması kullanılarak doÄŸal aydınlanma saÄŸlanmış olur. Metal destekli yapıların aşınmalarının önlenmesi için düzenli olarak çok fazla bakım yapılmalıdır. Artı büyük bir metal konstrüksiyon duvar ve temel üzerinde ağır bir yük oluÅŸturur. Bu nedenle, son dönemlerde tonoz ve kemerli çatıların yapımında alüminyum profil kullanılmaya baÅŸlamıştır. Alüminyum çok dayanıklıdır, kolay kolay aşınmaz ve ince kiriÅŸleri saydam malzeme ile kolay uyum saÄŸlar, çatı montajını birçok yönden daha kolay hale getirir.
Polikarbonat kaplamaların uygulamasında kullanılan farklı yöntemler vardır. Levhalar ısındığında termal geniÅŸleme ihtiyacı dikkatle alınmalıdır. Genellikle, orta büyüklükte levhalar için, en fazla 3 m sabitleme açısı uygulanır. Geleneksel baÄŸlantı elemanları olan cıvata veya çiviler polikarbonat kaplamaların geniÅŸleme olasılığı dikkate alınarak uygulanmamaktadırlar. EÄŸer levhalar 6 metrenin altındaysa montajda ısıya dayanıklı malzemeler kullanmak için gereklidir. 12 metreye kadar olan levhalarda ise sıcak ÅŸekillendirmeden geçmiÅŸ ve güçlü bir yapıya sahip özel polikarbonat kullanılması tercih edilir. Levhalar dıştan monte edilir ve kelepçe olarak yine polikarbonat veya benzeri baÅŸka malzeme kullanılır. Polikarbonat ve kafes konstrüksiyonunun birleÅŸtiÄŸi noktalarda oksidatif lekeleri önlemek için conta gibi ek elemanlar kullanılabilir. Alüminyum profil kullanılacaksa zaten üretim aÅŸamasında özel kauçuk veya silikon ile kaplandığından buna gerek kalmaz.
Şık ve estetik görünümlü, yangına, yaÄŸmur ve ısıya dayanıklı tonoz çatılarla ilgili daha fazla bilgi almak için uzmanlarımıza çaÄŸrı merkezimizden veya e-mail yoluyla ulaÅŸabilirsiniz.
Çelik çatı çelik çatı imalatı ve tonoz çatı hakkında bilgi sitesidir. çelik konstrüksiyon çelik çatı sistemleri çelik çatı fiyatları çelik çatı firmaları istanbul çatı konstrüksiyon